Een Moment, Nu: Mo(nu)ment
Beeldententoonstelling

Van 9 september tot en met 8 oktober 2017 vindt op de Avenue Concordia een ‘grote beelden’-tentoonstelling plaats: de vierde editie van Arte Concordia. Gedurende een maand verandert deze statige Rotterdamse leefomgeving in een bruisende levendige buitenexpositie met grote en kleine beelden van 13 kunstenaars, vlaggen van nog veel meer kunstenaars, performances en andere optredens, rondleidingen en ‘meet & greets’.
Arte Concordia toont kunst in de omgeving waar mensen wonen, werken, studeren en naar school gaan. Kunst van kwalitatief hoog niveau staat hier midden in de
samenleving, als onderdeel van het dagelijks leven, in de publieke ruimte. Dat maakt deze tentoonstelling uniek.

Curator van deze editie is de bekende Nederlandse beeldend kunstenaar Karin Arink. Zij ontwikkelde het concept voor de tentoonstelling en selecteerde de kunstenaars die zij daarbij wilde uitnodigen. Over het thema zegt zij: “De wijk waarin Avenue Concordia ligt, is een monumentaal ‘beschermd stadsgezicht’. Het woord ‘Monument’ roept statige beelden in de publieke ruimte op en mooi versierde gebouwen: herkenningstekens die verwijzen naar het verleden. Tegelijk verbergen zich in dit woord de begrippen ‘nu’ en ‘moment’: monumenten verwijzen naar specifieke momenten, naar (politieke) gebeurtenissen in de tijd.”
De kunstenaars maken speciaal voor Arte Concordia beelden als monumenten die het tijdelijke markeren of tijdelijke handelingen die tot mo(nu)ment worden. Het werk staat in relatie tot het dagelijkse komen en gaan van passanten over de Avenue en incidentele gebeurtenissen in deze leefomgeving.

In de tentoonstelling kom je daarom werk tegen waarbij het ongeplande leidend is (fietsen met rolf, een niet-spectaculair event, weer of geen weer, met Rolf Engelen). Met werken die gaan over de grens tussen historie/politiek en fictie (Paul Cox, Jessica van Deursen), en over de manier waarop een figuur ook een plek kan zijn (Robin Kolleman). Er is werk dat ter plekke ontstaat (Maurice Meewisse) en werk dat nieuwe tijdelijke ornamenten toevoegt (Tanja Smeets). Het werk van Josua Wechsler stelt vragen over hoe je de omgeving humaner kunt maken; het werk van Ellen Boersma markeert de ruimte door middel van een lijn. Willem Besselink maakt de historische grenzen van Rotterdam zichtbaar, terwijl Albert Kliest de openbare ruimte verdeelt door middel van zijn strategisch geplaatste werk. Anna Bondt onderzoekt de grenzen tussen publiek en openbaar aan de hand van contact met bewoners en Juan Beladrich laat raadselachtige teksten achter in de publieke ruimte.

Alle kunstenaars maakten speciaal voor Arte Concordia een werk in oplage. Hiermee wordt een kleine tentoonstelling gemaakt in DOEN, Avenue Concordia 30. Deze werken zijn te koop. De opbrengst vloeit terug naar de kunstenaars en stichting Arte Concordia. We gebruiken uw bijdrage voor het realiseren van deze prachtige tentoonstellingen!

Naast de 13 beelden op de Avenue wapperen er zo’n 40, speciaal voor deze editie gemaakte, vlaggen aan de panden op de Avenue. Ook kunstenaars van Galerie Herenplaats maakten daarvoor een ontwerp. Tijdens de tentoonstelling wapperen de vlaggen ook op de Vlaggenparade aan de Boompjes in het centrum van de stad.