proef voor het werk op de Arte Concordia 2017

Tanja Smeets verkent in haar installaties organische groeiprocessen, die zij zowel in de openbare ruimte als in tentoonstellingsruimten laat ontstaan. Haar installaties gaan op precieze wijze in dialoog met de architectonische omgeving. Zij is geïnteresseerd in de spanning tussen de onverwachte aanwezigheid, de autonome groei, de schaal, de dichtheid en de schijnbare fragiliteit van het werk in relatie tot die omgeving.

Smeets gebruikt vaak materialen uit het dagelijks leven, zoals tie-wraps, zeven en badmatten. Zij let op de kleur, de structuur en de vorm, maar vooral op het vermogen van een object om zijn ‘identiteit’ te transformeren en te verliezen wanneer het in grote groepen en verschillende formaten wordt gebruikt.
De spanning die zich voordoet tussen de feitelijke aanwezigheid enerzijds en het dreigende gevaar van een groeiend organisme anderzijds speelt een belangrijke rol in haar werk.

Voor Arte Concordia maakt Tanja Smeets een nieuw werk dat zich zal ophouden in een (of een paar) van de prachtige bomen langs de Avenue.

website: http://tanjasmeets.nl