Arte Concordia 2017
Een moment, nu: Mo(nu)ment
Beeldententoonstelling van 9 september t/m 8 oktober,
Avenue Concordia Rotterdam

Kunstenaars: Juan Beladrich, Willem Besselink, Ellen Boersma, Anna Bondt, Iris Bouwmeester, Paul Cox, Jessica van Deursen, Rolf Engelen, Albert Kliest, Robin BK Kolleman, Maurice Meewisse, Tanja Smeets, en Josua Wechsler.

Kunstenaarsvlaggen door: Zia Smets, Thea van Doorn, Sue van Geijn, Selma Hengeveld, Sandim Mendes, Ronald de Bloeme, Richard van Klooster, Peter Koole, Olphaert den Otter, Neza Agnes Momirski, Milos Trakilovic, Miko Veldkamp, Mette Sterre, Marilou Klapwijk, Marijke Groeneveld, Marijke Appelman, Lisette Schumacher, Lisa Gliederpuppe, Lisa Couwenbergh, Laurien Dumbar, Koes Staassen, Koen Taselaar, Justin Wijers, Josephine Baan, Jeroen Jongeleen, J&B, Jason Coburn, Iris Schuttevaar, Inge Aanstoot, Diana Roig, Csilla Klényanski, Cora Moret, Christie van der Haak, Benjamin Li, Barbara Helmer, Antoine Monod de Froideville.

Van 9 september tot en met 8 oktober 2017 vindt op de Avenue Concordia een beeldententoonstelling plaats: de vierde editie van Arte Concordia. Gedurende een maand verandert deze statige Rotterdamse leefomgeving in een levendige buitenexpositie met grote en kleine beelden van 13 kunstenaars, vlaggen van nog veel meer kunstenaars, performances en andere optredens, rondleidingen en ‘meet & greets’.

Arte Concordia wil kunst laten zien in de omgeving waar mensen wonen, werken, studeren en naar school gaan. Kunst van kwalitatief hoog niveau staat hier midden in de samenleving, als onderdeel van het dagelijks leven, in de publieke ruimte. Dat maakt deze tentoonstelling uniek.

Curator van deze editie is de bekende Nederlandse beeldend kunstenaar Karin Arink. Zij ontwikkelde het concept voor de tentoonstelling en selecteerde de kunstenaars die zij daarbij wilde uitnodigen. Over het thema zegt zij: “De wijk waarin Avenue Concordia ligt, is een monumentaal ‘beschermd stadsgezicht’. Het woord ‘Monument’ roept statige beelden in de publieke ruimte op en mooi versierde gebouwen: herkenningstekens die verwijzen naar het verleden. Tegelijk verbergen zich in dit woord de begrippen ‘nu’ en ‘moment’: monumenten verwijzen naar specifieke momenten, naar (politieke) gebeurtenissen in de tijd.”
De kunstenaars maken speciaal voor Arte Concordia beelden als monumenten die het tijdelijke markeren of tijdelijke handelingen die tot mo(nu)ment worden. Het werk staat in relatie tot het dagelijkse komen en gaan van passanten over de Avenue en incidentele gebeurtenissen in deze leefomgeving.

Naast de 13 beelden op de Avenue wapperen er zo’n 40, speciaal voor deze editie gemaakte, vlaggen aan de panden op de Avenue, waaronder vlaggen gemaakt door  kunstenaars van Galerie Herenplaats. Tijdens de tentoonstelling wapperen de vlaggen ook op de Vlaggenparade aan de Boompjes in het centrum van de stad.

In de weekenden is er gelegenheid om de kunstenaars te ontmoeten, om deel te nemen aan een rondleiding en om bijzondere performances en andere optredens mee te maken.

Arte Concordia wordt officieel en feestelijk geopend op zaterdag 9 september om 16.00 uur.

Voor meer informatie over de tentoonstelling, de kunstenaars en de programmering, zie: www.arteconcordia.nl en Facebook. U kunt ook mailen naar info@arteconcordia.nl

Voor meer informatie over curator Karin Arink, zie: www.dekko.nl en Facebook.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door CBK Rotterdam, DOEN, Stichting Bevordering van Volkskracht, Stichting Elise Mathildefonds, Erasmusstichting, Prins Bernhard Cultuurfonds ZH en de Gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.